Цветът на 2020 г.

Дълбокото, спокойно и проникновено класическо синьо e цветът, който Институтът по Цветовете „Пантон” определи за цвят на 2020 година.

Класическото синьо носи усещане за тайнствена безкрайност, за елегантност, простота, изчистеност. То е лишено от престорена претенция и повърхностни намерения. Привлича те, за да те отведе надълбоко, да те накара да помечтаеш, носталгично да въздъхнеш, да се замислиш, да потърсиш и да намериш нещо свое си и истинско – било то мисъл, желание, смисъл.

Класическото синьо е цветът на свечереното небе, на мастилото, което ще се разлее по белия лист, то е загадъчност и истина.

Бизнес послания в синьо

Встрани от лириката, кодът му е PANTONE 19-4052 или #0f4c81. Синьото и то точно в този му класически вариант, е широко използвано в света на бизнеса и бранд идентификацията именно заради смислите, които цветът навява. Синьото се свързва с доверието и е предпочитано от компании, които целят да внушат доверие у потребителите като Facebook, LinkedIn, Hewlett-Packard и Dell. Това е и причината цветът да се ползва често при графично изразяване на гаранция за продукт или услуга.

В изграждането на бранд имиджа синьото носи още послание за безопасност и качество на продукта или услугата. Ето защо много брандове, свързани с производство на продукти за здраве и хигиена, са избрали да се представят чрез този цвят – Pfizer, Oral-B, Always.

Какво е влиянието на Цвят на годината?

Изборът на цвят на годината има съществено влияние в тенденциите в много аспекти на съвременния живот – като започнем от графичния дизайн, производството на опаковки, модата и козметиката, обзавеждането за дома и завършим с индустриалния дизайн. Той присъства както като акцент, така и като основен цвят. 

Палитри

палитра цветове

Класическото синьо е особено благодатен цвят, когато става дума за съчетание. В зависимост от другите цветове, които добавите в композицията си, то може да прояви различните си смислови нюанси и да навява различни асоциации.

В съчетание с пастелни и светли цветове, класическото синьо навява ретро романтика, баланс, спокойствие и неостаряващ стил.

Ако го комбинирате с ярки тонове в зелено, жълто и коралово, палитрата ви ще отвежда към слънчевите плажове, синьото море, красивите палми и екзотичните корали.

Използван наред с металически тонове в сребристо, златисто и графитено синьото става абстрактно, модерно, космическо и тайнствено.

Коментарът от Института „Пантон”

Изпълнителният директор на Института „Пантон” Леатрис Айсман коментира избора на цвета така: „Живеем във време, което изисква доверие и надежда. Този вид постоянство и увереност е изразен чрез PANTONE 19-4052, солиден и надежден нюанс на синьото, на който винаги може да се разчита. …класическото синьо ни окуражава да погледнем отвъд очевидното и да разширим полето на мисленето си; предизвиква ни да мислим по-дълбоко, увеличава перспективите и отваря потока на комуникацията.”

Цветовете на отминалото десетилетие

За тези от вас, които са любопитни какви са били цветовете на отишлото си преди месец десетилетие, ето:

2019 – жив корал

2018 – ултра виолетово

2017 – зеленина

2016 – розов кварц и ведро синьо

2015 – марсала

2014 – сияйна орхидея

2013 – изумрудено

2012 – мандаринено танго

2011 – орлови нокти

2010 – тюркоазено